Gitgide artan kullanım oranı ve kişide yarattığı tahribat sebebiyle korku uyandıran Bonzai nasıl bir maddedir? Ne gibi etkileri vardır? Kullanımı nasıl anlaşılır?
Bonzai nasıl bir maddedir?
Bonzai HIV ve kanser gibi hastalıkların tedavisi için geliştirilmeye çalışılan ancak hiç tahmin edilemeyeceği üzere piyasa düşen, bazı kurutulmuş bitki yapraklarının emdirilmesiyle sıvı ve toz şeklinde ambalajlanıp sağlığa zararlı olmadığı algısı oluşturularak piyasaya sürülen uyuşturucu bir maddedir. Bonzai, esrara benzer etkilere neden olan ve metabolizmayı tamamen tahrip eden bir çeşit uyuşturucudur.
Bonzainin diğer uyuşturucu maddelerle ne gibi bir benzerliği vardır?
Uyuşturucu maddeleri arasında benzerlerine oranla (esrar,kokain)çok daha hızlı sürede etki eden ve metabolizmayı tamamen tahrip eden, şizofrenik davranışlar sergilenmesine yol açan bir maddedir. Bonzainin doğal ve bitkisel bir ürün olarak düşünülmesi, kimyasal içeriği ve toksik etkileri ile ilgili bilgi sahibi olunmayışı insanların Bonzai’yi denemelerinde etkili olmaktadır. Solunum yoluyla (burundan çekilerek) alındığında, akciğerler tarafından anında emilerek kana karışır. Beyin gibi diğer organlara da yayılır ve etkileri dakikalar içinde görülmeye başlar. Ağızdan alındığında ise, sindirim sistemi tarafından emilmekte ve karaciğerdeki metabolik aktiviteye bağlı olarak etkileri daha geç görülir.
Ülkemizde Bonzai görülme sıklığı nedir?
Emniyet Genel Müdürlüğü verileri göstermektedir ki ülkemizde Bonzai üretimi yapılmamaktadır ancak ithal yollardan ülkemize getirtilmektedir. Ne yazık ki bu maddelere internet üzerinden de ulaşılabilmektedir. 2010 yılından itibaren görülme sıklığı artan Bonzai her yıl oldukça ciddi oranlarda artış göstermiştir. 2011 yılında Bonzai yakalamaları 9 kat artış göstermiş olup, 2014 yılına gelindiğinde ise kullanıcı oranının 57 kat arttığını göstermektedir veriler. Bizim de klinik pratikte görmüş olduğumuz vakalardaki artış bu sonuçlarla paralellik göstermektedir.
Bonzainin alımından itibaren vücuda etkisi nasıldır?
Bonzai alındıktan sonra vücuttaki etki süresi, içindeki etken maddelerin çeşidine ve dozajlarına göre değişir ve saatlerce de sürebilir. Özellikle Alkol ile birlikte kullanıldığında halüsinasyonlar, panik ataklar, kusmalar daha sık ve ağır olur. Ne yazık ki, ölüm tribi (vücudundaki uyuşmalardan dolayı felç olacak hissine kapılma, bayılacak gibi olma, kalp kriziyle öleceğini düşünmek gibi içinden çıkamadığı hallerle çok yoğun bir korku ve sıkıntının yaşandığı, bir bakıma panik atak geçirme halidir) denilen bir tür panik atak geçiren birçok insan, yasadışı madde kullanımı nedeniyle hastaneye gidememektedir. Bu vakalarda görülen halüsinasyon ve kötü rüya ile ilgili tehlikeli davranışlar ağır tıbbi sonuçlarla ve hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Yoksunluğunda ise kişi kriz hali yaşamaktadır. Sıkıntı basmaları, terleme, panik atak, öksürük, bayılma hissi gibi.
Bonzai kullanıp kullanılmadığı nasıl anlaşılmaktadır?
Bir kişinin bonzai kullanılıp kullanılmadığı, idrar, kan, tükürük, saç ve ter testleri ile belirlenebilir. Ancak, hastane laboratuvarlarında çoğunlukla, daha kolay ve hızlı sonuçlar alındığı için, negatif ve pozitif test sonucu veren idrar testleri kullanılır. Daha sonra ise, bu test sonuçları yorumlanarak çok daha hassas ve spesifik doğrulama testi ile teyit edilir. Bonzai kullananlarda, vücut sıcaklığı yükselir, ağrı duyusu azalır, hareketleri yavaşlar ve yüz ifadesi donuklaşır. Vücutlarını, kol ve bacaklarını farklı bir pozisyona sokarlar ve uzun süre öyle kalırlar.
Bonzai kullanımına sebebiyet veren faktörler nelerdir?
Uyuşturucu madde kullanımına sebep olan birçok sorun ve faktörler, Bonzai kullanımında da geçerlidir. Ergenlik döneminde hassaslaşan gençler başta olmak üzere, özellikle ailevi, sosyal ve kişisel olarak sorun yaşayan 15-30 yaş arasındaki bireyler uyuşturucu tacirlerin ve aracılarının tercih ettiği Bonzai risk grubunu oluşturur.
Bonzai hangi yollarla satılmaktadır?
Sigara paketlerinde ıslak mendil paketlerinde,okul bahçelerinde ve tuvaletlerinde, kafeteryalarda kısacası ulaşılabilecek heryerde satılmaktadır.
Bonzaiden nasıl kurtulunur, bırakma yolu nedir?
Öncelikle kullanım yaşı oldukça düştüğü için anne ve babaların son derece dikkatli olması gerekiyor. Çocuklarının hareketlerinde herhangi bir değişiklik görürlerse bu durumu takip etmeliler.Yetişkinler için ise önce bireyin kendisi istemeli ve kararlı olmalı. Bağımlılıkla ilgilenen bir psikiyatriste gitmesi, gerekirse yatılı tedavi olması bulunduğu sosyal çevreden kurtulması madde kullanan arkadaşlarından tamamen kopması oldukça önemlidir. Diğer aşamada ise kişinin psikoterapi ile neden madde kullandığını ve maddeye ihtiyaç duyduğu önemlidir. Madde ile yaşamak gerçek hayattan koparak ve hayatını tehlikeye sokarak yaşamaya çalışmaktır. Bunun sebepleri çok yönlü araştırılmalı ki ancak bu şekilde kalıcı çözüm sağlanabilmektedir.